Gezondheidscentrum InGang15 Hilversum Haptotherapie Haptonomie Cecile den Herder Annelies Verburg
      
         Haptotherapie

Wat is haptotherapie?

Het belang van voelen
Voelen houdt je in leven en heeft een beschermende functie. Het zorgt dat je er op tijd aan denkt te eten, te slapen, voorzichtig te zijn bij gevaar, etc. Maar ook in minder basale situaties is voelen van vitaal belang.
 
We zijn ons lang niet altijd bewust van wat we voelen. Als we te druk zijn met denken en doen, zonder te voelen hoe het met ons gaat, dan kan het lichaam gaan protesteren. Het geeft signalen af zoals hoofdpijn, gespannen spieren, slapeloosheid of hyperventilatie. Voelen heeft dus een functie: we weten daardoor hoe het met ons gaat. In de haptotherapie gaat het dan ook niet om voelen alleen: centraal staat de balans tussen voelen, denken en doen.
 
Indicaties
-       werkgerelateerd: keuzes maken, overspannenheid, burn out, omgaan met conflicten
-       relatie: moeite om je verlangens te herkennen en vorm te geven, problemen met intimiteit en seksualiteit
-       scheiding: pijn en verwarring als gevolg van scheiding of afscheid
-       zorg voor anderen: vermoeidheid, te weinig balans tussen zorg voor jezelf en zorg voor anderen
-       levensinvulling: gevoel van onvrede over je persoonlijke situatie, moeilijk keuzes kunnen maken
-       rouw en verlies: te hevige  of afwezige gevoelens, moeite met steun vragen
-       ziekte en pijn: het gevoel hebben dat pijn en ziekte een te groot beslag leggen op je leven
-       levensfase: moeite met aanpassen aan een volgende levensfase (volwassen worden, samenwonen, ouderschap, ouder worden etc.)


Hoe ziet haptotherapie er uit?

 
Gesprek
Samen met de therapeut onderzoek je de hulpvraag. Er is ruimte om je verhaal te vertellen met aandacht voor wat je voelt. Ook leg je het verband tussen dat wat je ervaart tijdens de therapie en je dagelijks leven. Je gaat patronen herkennen.
 
Aanraking op de bank
Gevoelens hebben een lichamelijke component. Als je boos bent, voelt dat anders dan verdriet of angst. Als je wordt aangeraakt wordt het vaak duidelijker wat je precies voelt. Je ervaart aan den lijve hoe je bijvoorbeeld reageert op belasting, waar je spanning opslaat, waar je juist van opknapt en hoe je kunt verzachten.
 
Oefeningen
Met behulp van materialen, zoals een bal of oefentol, leg je verbanden tussen wat je doet en wat je voelt. Bijvoorbeeld: hoe breng je jezelf in balans? Hoe ga je om met grenzen? Wat doe je als je onder druk staat?
 
Doel is weer in beweging komen
Iedereen heeft z’n eigen geschiedenis, de dingen die je meemaakt, die je hebben gevormd. Vaak is de manier waarop je situaties ervaart en hoe je reageert op de mensen om je heen gekleurd door wat je hebt geleerd in de loop van je leven. Zo ontwikkel je patronen. Deze zijn op het moment van ontstaan effectief maar kunnen je later gaan hinderen. In de haptotherapie ga je op zoek naar andere manieren van omgaan met problemen, stress, verdriet of pijn. Zo kom je weer in beweging.


Contact

Annelies Verburg
  •  Telefoon:06 1494 5747
  • email:
  • website:Annelies Verburg
Rineke Wolters
  •  Telefoon:06 42630403
  • email:
  • website:Rineke Wolters
Georgine Tanis
  •  Telefoon:06 51033392
  • email:
  • website:Georgine Tanis